16η Παγκόσμια Ημέρα του Δικαστικού Επιμελητή

16η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ

8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

«Ο δικαστικός επιμελητής και τα μέσα ενημέρωσης: Η δύναμη της επικοινωνίας»

Δελτίο Τύπου

Η Διεθνής Ένωση Δικαστικών Επιμελητών (UIHJ) είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1952. Με τα 103 μέλη της κατανεμημένα σε τέσσερις ηπείρους, αντιπροσωπεύει το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή σε 98 χώρες.

Στις 8 Ιουνίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η 16η Παγκόσμια Ημέρα του Δικαστικού Επιμελητή,  που διοργανώνεται από τη Δ.Ε.Δ.Ε.

Η ημέρα αυτή αποτελεί για το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή μια ουσιαστική συνάντηση με τους διαδίκους, ιδιώτες, εταιρείες, δημόσιες διοικήσεις, νομικά επαγγέλματα, δικαστές και ΜΜΕ.

Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος είναι: «Ο δικαστικός επιμελητής και τα ΜΜΕ: Η δύναμη της επικοινωνίας».

Ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας έχει αναγνωρίσει ως «ουσιώδη στοιχεία του Κράτους δικαίου», οι δικαστικοί επιμελητές – εσφαλμένα – εξακολουθούν να μεταφέρουν σήμερα μια αρνητική εικόνα που συνδέεται με ορισμένες από τις ευαίσθητες δραστηριότητές τους και οι οποίες αποδεικνύεται ότι είναι επίσης μειοψηφία.

Η επιρροή των μέσων ενημέρωσης έχει πάρει σημαντική θέση στη ζωή μας. Αντιπροσωπεύουν μια αναμφισβήτητη δύναμη στην κοινωνία μας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν μια ορισμένη ικανότητα να διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι τα ΜΜΕ έχουν γίνει κατά κάποιο τρόπο οι «κριτές της αλήθειας».

Όταν είμαστε στα smartphone μας, αναλωνόμαστε στα media. Όταν μιλάμε για ΜΜΕ, δεν υπάρχει φυσικά μόνο ο γραπτός τύπος, αλλά και ο διαδικτυακός τύπος, τα κοινωνικά δίκτυα, τα φόρουμ, το Youtube, το Twitter, το Linkedin, το Tiktok κ.λπ.

Η ιδέα της 16ης Παγκόσμιας Ημέρας του Δικαστικού Eπιμελητή είναι να ευαισθητοποιήσει τους δικαστικούς επιμελητές να προβληματιστούν, να προβούν σε ενέργειες, προκειμένου ακριβώς να εκμεταλλευτούμε το αποτέλεσμα των μέσων ενημέρωσης για να βελτιώσουμε την ψευδή αλλά επίμονη εικόνα του επαγγέλματός μας.

Δεν είναι ζήτημα να αντιλαμβανόμαστε τα μέσα ενημέρωσης ως εχθρούς ή αντιπάλους, αλλά μάλλον ως σύμμαχους.

Ως εκ τούτου, η 16η Παγκόσμια Ημέρα του Δικαστικού Επιμελητή θα δώσει στο επάγγελμα την ευκαιρία να προβληματιστεί σχετικά με τον τρόπο χρήσης της επικοινωνιακής δύναμης των μέσων ενημέρωσης προς όφελός του.