Απάντηση Ο.Δ.Ε.Ε. στην “Εφημερίδα Συντακτών”

Προφανώς και δεν έχουμε την πρόθεση να διαψεύσουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας σας που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 16/2/2023. Όμως δεν θέλουμε και να κρύψουμε την δυσαρέσκεια μας για την ευκολία με την οποία λοιδορείται ένας ολόκληρος κλάδος συνειρμικά, από το εν λόγω δημοσίευμα.

Δίχως να μπούμε σε λεπτομέρειες θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο εν λόγω συνάδελφος που αφορά στο ρεπορτάζ έχει απασχολήσει τα πειθαρχικά αλλά και γενικά τα όργανα του κλάδου μας με τη συμπεριφορά του.

Η πλειονότητα των δικαστικών επιμελητών της χώρας ασκούν τα καθήκοντά τους με ιδιαίτερη προσοχή, διακριτικότητα, ευαισθησία και σεβασμό προς τους οφειλέτες, χωρίς καμιά κατάχρηση εξουσίας. Σε αρκετές περιπτώσεις βοηθούν τους πολίτες σε εξεύρεση λύσης.

Μέρος των καθηκόντων τους είναι η υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να τις κρίνουν. Αυτό ίσως κάποιες φορές τους φέρνει αντιμέτωπους με μερίδα οφειλετών, ειδικά αν οι τελευταίοι οφείλουν σε πιστωτικά ιδρύματα. Όμως ακόμη και τότε, εκτελούν τα δύσκολα καθήκοντά τους με ενσυναίσθηση, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπό τους.

Είναι άδικο λοιπόν για τα όργανα της Πολιτείας -δικαστικούς επιμελητές- οι οποίοι αντικειμενικά είναι ο τρίτος πυλώνας του νομικού μας συστήματος, να χαρακτηρίζεται ένας ολόκληρος κλάδος από την συμπεριφορά ενός και μόνο συναδέλφου και των υπαλλήλων του, που στοχεύει να κάνει δημόσιες σχέσεις χρησιμοποιώντας γνωριμίες με ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς.

Ως συνδικαλιστικό όργανο δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε την όποια προσωπική εκδήλωση συναδέλφου. Εξάλλου η ΟΔΕΕ ουδέποτε συμμετείχε σε τέτοιες και οι σχέσεις της με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι οι τυπικές και αναγκαίες.

Επίσης, παρότι στις αρμοδιότητές μας δεν είναι η κρίση της όποιας δικαστικής απόφασης, μας κάνει μεγάλη εντύπωση η σπουδή την οποία επέδειξε ο Άρειος Πάγος, προκειμένου να εκδώσει την πρόσφατη απόφασή του, με την οποία νομιμοποιεί τα funds ανοίγοντας τον δρόμο στις κατασχέσεις με επίσπευσή τους.

Η ομοσπονδία μας καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας είναι αντίθετοι στην κατάργηση της προστασίας της λαϊκής στέγης. Ο αγώνας μας ενάντια στις εισπρακτικές εταιρείες και τις τακτικές τους είναι διαρκής, με αποτέλεσμα να μπουν κάποιοι κανόνες στη δράση τους από την Πολιτεία. Εναντιωθήκαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς και στις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατήργησαν δικαιώματα οφειλετών.

Μη μας κρεμάτε λοιπόν στα μανταλάκια.

Για την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας

ο Αντιπρόεδρος

Γιάννης Χαλκιαδάκης