ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ e-ΕΦΚΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ e-ΕΦΚΑ

Συναδέλφισσες,

Υπενθυμίζουμε ότι οι αυτοαπασχολούμενες Δικαστικές Επιμελήτριες δικαιούνται επίδομα μητρότητας 800 ευρώ , το οποίο καταβάλλεται εφ’ άπαξ και αντιστοιχεί σε 4 μήνες από 200 ευρώ μηνιαίως.

Από 06/12/2021 και σύμφωνα με την εγκύκλιο 63/ΑΠ496801/02-12-2021 της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών και Υγείας του e-ΕΦΚΑ, η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας υποβάλλεται μόνο με ηλεκτρονική διαδικασία, στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και στη συνέχεια επιλέγουμε την ένδειξη Αυτοαπασχολούμενοι.

Η ηλεκτρονική αίτηση των ασφαλισμένων γυναικών του e-ΕΦΚΑ, υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

Κατόπιν συνάντησης της Γ.Γ. της ΟΔΕΕ κ. Μαρίας Μπρουζούκη με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα , λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αυξηθεί το ποσόν του επιδόματος μητρότητας.

Επίσης, η Υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι οι Δικαστικές Επιμελήτριες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ», το οποίο ελπίζει ότι θα μπει σε λειτουργία από τις αρχές του έτους 2023. Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και το Κράτος θα μας καταβάλλει voucher 250 ευρώ μηνιαίως. Η δικαιούχος Δικαστική Επιμελήτρια θα πρέπει να έχει καθαρό ατομικό εισόδημα έως 24.000 ετησίως, θα μπορεί μέσω της πλατφόρμας να επιλέγει τη νταντά που θέλει , για τις ώρες που θέλει και να έρχεται σε προσωπική επαφή μαζί της για συνέντευξη. Οι νταντάδες θα είναι πιστοποιημένες, πτυχιούχοι και θα παρακολουθήσουν επί πλέον εκπαιδευτικά σεμινάρια. Θα υπάρχει η δυνατότητα να προσλαμβάνουμε τους γονείς μας (δηλ. παππού ή γιαγιά του βρέφους) ως επιμελητές, αφού πρώτα παρακολουθήσουν απαραίτητα ένα ίδιο εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Ο Πρόεδρος

   Νικόλαος Γιάννης