ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 • Πέμ, 25/06/2020 - 08:54

  Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 18-6-2020 η διαδικτυακή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, με την παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΔΙΚ. Πάνου Αλεξανδρή, του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Κωνσταντίνου Κόκκινου και του ειδικού συμβούλου του Υπουργού Κωνσταντίνου Μακρυγιάννη.

  Η Ολομέλεια, είχε ως αντικείμενα συζήτησης : 1) το προσφάτως ψηφισθέν νέο άρθρο 122 Α’ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (περί επίδοσης με ηλεκτρονικά μέσα) και την επικείμενη έκδοση Κ.Υ.Α. των συναρμοδίων Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και 2) την πρόταση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την τροποποίηση άρθρων του κώδικα δικαστικών επιμελητών (Ν. 2318/1995) και συγκεκριμένα των άρθρων 1 (ως προς το έργο του δικαστικού επιμελητή) και 51 (ως προς τους αναδιανεμητικούς λογαριασμούς των Συλλόγων δικαστικών επιμελητών).

  Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοσθένης Τσιριγώτης, χαιρέτισε την παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε εργασίες της Ολομέλειας και αναγνώρισε στον Υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα, την καθοριστική συμβολή του, στην ιστορική καμπή για τον κλάδο των δικαστικών επιμελητών, με την ψήφιση του άρθρου 122 Α’ στον Κ.Πολ.Δικ. με την οποία ανατίθεται στον δικαστικό επιμελητή, πλέον της “φυσικής” επίδοσης και η “ηλεκτρονική” επίδοση. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του κλάδου, εκ του γεγονότος ότι η διαχρονική εμπιστοσύνη του νομοθέτη προς τον δικαστικό επιμελητή για την “φυσική” επίδοση, συνεχίζεται και με την “ηλεκτρονική” επίδοση, αφού η ιδιότητά του, ως “άμισθου δημόσιου λειτουργού” και οι κανόνες που τον διέπουν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, σύμφωνα με τον Ν. 2318/1995 (Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών), διασφαλίζουν και εγγυώνται το θεμελιώδες δικαίωμα των διαδίκων, να λαμβάνουν έγκαιρα, έγκυρα και αποτελεσματικά, γνώση των εγγράφων που τους αφορούν.

  Συζητήθηκε και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας, από στελέχη του ΥΠ.ΔΙΚ. του ΥΠ.ΨΗΦ.ΔΙΑΚ. και της ΟΔΕΕ που θα επεξεργαστεί την εφαρμοστική Κ.Υ.Α. για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις, με στόχο μία ασφαλή και φιλική προς τον χρήστη διαδικασία ηλεκτρονικής επίδοσης.

  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας, την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να προωθήσει προς νομοθέτηση, την προταθείσα  από την Ομοσπονδία τροποποίηση του άρθρου 1 του Ν. 2318/1995 ως προς το έργο του δικαστικού επιμελητή και να συμπεριληφθεί εις αυτό η σύνταξη “διαπιστωτικής έκθεσης” και του άρθρου 51 ως προς τους αναδιανεμητικούς λογαριασμούς των Συλλόγων των δικαστικών επιμελητών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνάδελφοι, Λάβαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την επιστολή, σύμφωνα με την οποία :Καλούνται οι δικαστικοί επιμελητές, που βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας των 65 ετών και επιθυμούν την παραμονή τους στην υπηρεσία για συμπλήρωση συντάξιμου χρόνου, να υποβάλλουν στο αρμόδιο Τμήμα δικαστικών επιμελητών του Υπουργείου, τις αιτήσεις χορήγησης πιστοποιητικού πολύ ενωρίτερα από τα τέλη του ημερολογιακού έτους συμπλήρωσης του ως άνω ορίου ηλικίας τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις που θα έχουν ως  αποτέλεσμα τόσο  την υπέρμετρη επιβάρυνση του αρμόδιου Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια την αδυναμία έγκαιρης έκδοσης της σχετικής Πράξης Ασφάλισης, όσο και την εν συνεχεία έγκριση από το Υπουργείο, της παράτασης παραμονής των ενδιαφερόμενων δικαστικών  επιμελητών  στην Υπηρεσία. 

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Συνάδελφοι,

Κατά το άρθρο 30 § 4 του Ν. 2318/1995: "Ο δικαστικός επιμελητής χρησιμοποιεί ατομική υπηρεσιακή σφραγίδα, της οποίας ο τύπος πρέπει να είναι σύμφωνος προς τον περιγραφόμενο από τις διατάξεις της 63669/1975 (Φ.Ε.Κ. 769 Β΄) αποφάσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης".

Η υπ' αριθ. 63669/1975 απόφαση Υπουργού Δικαιοσύνης (περί τηρήσεως σφραγίδων παρά των υπηρεσιών αρμοδιότητος Υπουργείου Δικαιοσύνης) ως επίσης και ο Νόμος 48/1975 έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΟΔΕΕ στην στήλη Νομοθεσία.

Καλώς ήλθατε στο site της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας.